PROGRAM DE GUVERNARE/ AGRICULTURĂ: Reabilitarea sistemului de irigații, Agri – Invest, stimularea tinerilor fermieri și subvenții pentru retragerea agricultorilor în vârstă

PROGRAM DE GUVERNARE/ AGRICULTURĂ: Reabilitarea sistemului de irigații, Agri – Invest, stimularea tinerilor fermieri și subvenții pentru retragerea agricultorilor în vârstă
Publicat: 23/12/2020, 16:08
Actualizat: 23/12/2020, 17:13

Dublarea randamentului staţiilor de pompare din sistemele de irigații, un program după modelul IMM Invest, motivarea tinerilor până în 40 de ani să se orienteze către agricultură și promovarea produselor locale românești sunt câteva dintre principalele măsuri prevăzute de programul de guvernare al Coaliției PNL, Alianța USR – PLUS și UDMR.

„Producătorii mici și mijlocii trebuie susţinuţi pentru a asigura nevoile pieţelor locale, iar marii fermieri trebuie sprijiniţi pentru a rămâne conectaţi la pieţele naţionale și regionale. Reformarea exploataţiilor agricole, absorbţia fondurilor europene și simplificarea administrativă constituie tot atâtea direcţii clare în care România trebuie să facă pași hotărâţi și ireversibili”, susține documentul.

Demararea Programului Agri-Invest

Programul de guvernare își asumă începerea unui nou program, intitulat Agri-Invest: va fi unul similar cu IMM Invest, dar dedicat în exclusivitate sectorului agricol. Noul program presupune garanții la împrumuturi cu dobândă garantată 100%, subvenționarea dobânzilor; perioada de rambursare a creditului până la 10 ani.

Bugetul alocat acestui program va fi utilizat pentru credite, în vederea dezvoltării de: silozuri, depozite de legume-fructe (pentru cooperative), retehnologizarea industriei alimentare, achiziție de teren agricol.

Irigații: Dublarea randamentului staţiilor de pompare

Programul de guvernare anunță creșterea suprafețelor amenajate pentru irigații, cu prioritate în zone afectate de secetă, precum și creșterea eficienței utilizării apei în activitatea de irigații.

Rezultatele preconizate sunt mărirea randamentul stațiilor de pompare de la 40% la 80%, reducerea pierderilor de apă din canale de la 60% la 28%, reducerea tarifului/1.000 m3 apă pompată, facilitarea accesului direct al fermierilor la apa pentru irigații, creșterea numărului de echipamente utilizate pentru distribuirea apei pentru irigații, creșterea suprafeței irigate deservită de infrastructura de irigații.

Dezvoltarea piețelor locale

Dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare și a piețelor locale se poate realiza în special în sectorul fermelor mici /familiale și deschide premisa de cooperare la nivel de comunitate. Este nevoie de sprijin pentru a facilita accesul fermierilor şi grupurilor de fermieri pe piață și de a intra și opera pe aceste piețe la standardele cerute, inclusiv sub aspectele privind siguranța alimentară.

Principala măsură vizată este susținerea cooperării între producători și actorii locali (consilii locale, școli, agenți economici) în vederea dezvoltării piețelor locale și comercializării directe a producției către partenerii locali, astfel încât să se faciliteze crearea lanțurilor de desfacere.

Promovarea produselor locale românești

În România există un potențial încă nevalorificat, de recunoaștere și promovare a produselor locale și de includere a acestora în schemele de calitate naționale și UE.

Programul de guvernare anunță crearea unei rețele naționale de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești; finanțarea de asocieri agricole, acoperind cheltuieli de înființare și funcționare și lansarea de linii dedicate lor pentru dezvoltarea de depozite (food hubs); elaborarea și implementarea unei strategii de informare a consumatorilor cu privire la produsele agroalimentare românești înregistrate în scheme de calitate naționale și europene; crearea unor standarde de calitate specifice unei certificări speciale pentru produse care să fie fabricate aproape exclusiv cu materii prime românești și procesate în uzine din România (salam cu carne de porc născut, crescut, sacrificat și procesat în România).

Scopul acestei certificări este să creeze o cerere de materii prime românești, care să dezvolte zootehnia și consolideze o piață, la preț mai bun, pentru cerealele românești.

520 de milioane euro pentru tinerii fermieri

Sectorul agricol se confruntă cu un grad ridicat de îmbătrânire în rândul proprietarilor și managerilor de ferme. Pentru a rezolva problema vor exista programe de instalare a tinerilor fermieri, cu sprijin financiar prin FEADR, cu alocarea sumei de 520 milioane euro.

Altă măsură vizează sprijinirea angajatorilor din sectoarele agricultură și industria alimentară constând în plata pe o perioadă de maximum 18 luni 75% din salariu pentru angajatorii care încadrează în muncă șomeri cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani.

Un program de 200 de milioane de euro din Fondul Social European va asigura o schemă de subvenție europeană care să încurajeze retragerea agricultorilor în vârstă, proprietari pe suprafețe mici de teren. Astfel, vor putea încasa subvenția chiar dacă vând sau arendează terenul, pe perioada exercițiului financiar european în curs.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce scrisul de mână este mai bun pentru memorie?
×